Skip to content

Perceptia si iluzia

8 Noiembrie 2011

Noi suntem constienti de lume externa, precum si de lumea interna a corpului nostru doar pentru ca avem un numar de organe senzoriale capabile sa primeasca mesaje.

Desi nu exista un punct clar unde senzatia sa se termine si sa inceapa perceptia, psihologii disting aceste doua procese.

Senzatia reprezinta procesul de primire a informatiilor din lumea externa, codificarea si transmiterea lor spre creier.

Perceptia este un proces de organizare a senzatiilor in structuri cu inteles.

De-a lungul timpului s-au vehiculat o multime de teorii privind explicarea perceptie , ajungandu-se la concluzia ca invatarea, experienta anterioara dar si organizarea neurobiologica sunt implicate in organizarea perceptiva.

Acum ca am vazut ce este perceptia, sa ne indreptam atentia asupra iluziei.

O iluzie optica implica o eroare in perceptia vizuala.Prin conventie, termenul de iluzie optica este limitat la aparente senzoriale ce implica perceptia miscarii si formei.Trebuie inteles fapul ca iluziile vizuale nu sunt datorate unor defecte de vedere caracteristice doar unor persoane, ci ele sunt valabile pentru orice persoana, fiind datorate modului insusi de constructie si functionare a sistemului vizual.

Un exemplu simplu de iluzie izometrica

 În desenul de sus, liniile BB pot fi imaginate fie într-un plan anterior liniilor AA, fie într-unul posterior acestora. Alegerea ramâne la latitudinea individuala, întrucât nu se dispune de suficienta informatie pentru a putea decide între cele doua posibilitati.

Nepotrivirea informatiei sta la baza si a altor iluzii, asa cum este cazul cu cea prezentata în figura de mai jos.Ce vedeti ? Totul  depinde de la ceea ce privesti. În acest punct, totusi informatia transmisa de ochi devine subiectul experientei creierului sau memoriei.

Conform psihologiei intemeiate de Gestalt, ochiul uman tinde sa vada un intreg  organizat, mai degraba decat multe parti  individuale. Alta explicatie vine din cercetari asupra vederii si a creierului. Descoperirile recente indica faptul ca un creier de maimuta contine celule care „umplu” golurile din conturul unui obiect, dand nastere unui contur iluzoriu. Aceste celule permit animalelor sa obtina imagini complete din informatii incomplete.

Petele din colturile patratelor din imaginea de mai sus sunt albe sau negre?Ce zici?

O alta forma de iluzie optica survine la perceperea unui obiect care, desi pare rational, este imposibil de construit.

Figurile de mai jos nu pot exista in realitate.Explicatia acestei iluzii se bazeaza pe faptul ca ochiul uman nu percepe un obiect in intregime, ci numai pe bucati. De aceea,daca priviti un capat al tridentului, obiectul in sine pare rational,ceea ce este valabil si pentru celalalt capat. Imposibilitatea construirii obiectului survine numai atunci cand incercati sa uniti cele doua capete.

Iluzii de miscare

Filmul este o bine cunoscuta iluzie vizuala. Pe ecran nu se produce nici un fel de miscare, iluzia miscarii fiind produsa de derularea foarte rapida a unor cadre, la o rata de 24 de cadre pe secunda.

Fiecare cadru se diferentiaza putin de precedentul.Similar, in cazul televizorului, cadrele se succed cu o rata de 30 pesecunda (sau 25). Din insiruirea aceasta rapida de cadre, ochiul uman percepe o miscare continua si fluida, fenomen cunoscut sub numele de miscare stroboscopica. Explicatia acestei iluzii se gaseste in mecanismul vazului : ochiul uman retine, timp de aproape o zecime de secunda, o imagine, dupa  ce aceasta dispare, si leaga aceasta imagine de cea urmatoare. Rata derularii cadrelor trebuie insa sa fie precisa pentru crearea iluziei de miscare fluida -daca rata este prea mica, se percepe o licarire, iar daca rata este prea mare,imaginea devine neclara.

Iata cateva iluzii de miscare interesante:

Si totusi, ce se intampla?

Miscarea pe care o percepeti nu este in desen, ci in ochii dvs.Constantele mici miscari ale ochilor, care improspateaza imaginea de pe retina incontinuu,cauzeaza aceasta iluzie de miscare,de vibratie a imaginii.De fiecare data cand ochii vi se misca, vechea imagine se suprapune, pentru scurt timp,peste noua imagine. Cum pe retina imagini noi se formeaza tot timpul,suprapunerea vechilor imagini peste cele noi produce aceasta iluzie de miscare de vibratie a imaginii noastre.

Enjoy it!

Anunțuri

From → Psihologie

One Comment
  1. foarte interesant

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: